Oldalak

2014. január 15., szerda

Mákos citromos sütemény



Hozzávalók:
A citromkrémhez
*200 ml frissen facsart citromlé
*2 db citrom reszelt héja 
*5 db tojás
*2 db tojássárgája
*225 g cukor
*250 g puha vaj
*350 g görög joghurt
*1 zacskó lapzselatin vagy zselatin fix
A tésztához
*20 dkg mák
*20 dkg cukor
*20 dkg liszt
*1 db tojás
*1 késhegynyi szódabikarbóna
*3 dl tej
*1 citrom héja

A citromlevet, héjat, cukrot és a villával kissé felvert tojásokat egy hőálló edényben összekeverem. Én csak a 2 citrom levét használtam, mert szerintem bőven elég a savanykás íz elérése miatt, de aki nem annyira szereti elég csak 1 vagy másfél, utólag lehet még beletenni, de elvenni már nem. Gőz fölött dolgozok, tehát olyan méretűt választok, ami alatt egy lábos egy kevés vízzel elfér. A vizet közepes lángon forralom és habverővel folyamatosan keverem a citromkrémet amíg besűrűsödik (10-12 percig). 
Leveszem a gőzről és hozzáadom a puha, kockákra vágott vajat. Összekeverem, majd hűtőbe teszem. Ha már kihűlt a krém, akkor fellazítom a görög joghurttal. És ha már joghurt, akkor attól folyósabb lesz, ezért bele a zselatin. A tésztához a hozzávalókat összekeverem egy nagy tálba és tepsibe téve 180 fokon tűpróbáig sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése