Oldalak

2013. június 21., péntek

Nyárias ízek

Citromos haboss pite

Nyáron sokak szerint a legrosszabb az ha a meleg sütő mellett ülünk és csak várjuk amíg készül az étel. De szerintem ha így is úgy is meleg van kint és bent is akkor mindegy, hogy sütünk vagy nem a konyhába. A nappaliba úgy is hűvös van. Tehát ha kész a finomság csak beülünk a hűvösbe és élvezzük a nyarat, erre pedig egy kis fanyar édesség és gyümölcs jó a számomra.

Hozzávalók:
*8 dkg liszt
*6,5 dkg porcukor
*0,5 dkg vaníliás cukor
*7,5 dkg vaj
*3 tojássárgája

A citromkrémhez:
*1.25 dl citromlé
*2 tojás
*3 tojássárgája
*7,5 dkg cukor
*7,5 dkg vaj
A habcsókhoz:
*15 dkg cukor
*4 tojásfehérje

A lisztet összekeverjük a kétféle cukorral, elmorzsoljuk a kis kockára vágott vajjal majd beletesszük a tojások sárgáját is . Ne keverjük sokáig csak addig amíg teljesen el nem vegyül. Én tettem bele egy kicsivel több  lisztet is mert nekem nagyon ragadt. Ezután betesszük 2 órára a hűtőbe, ha nagyon ragad tegyük egy kicsit a fagyóba is. A tésztával óvatosan kibéleljük a piteformát és teszünk rá sütőpapírt amire szórunk babot. Ha kész betesszük a  sütőbe. 170 fokon 15 percig aranybarnára sütjük. Ezután a babot és a sütőpapírt eltávolítjuk és  a tésztát hagyjuk kihűlni.
A krémhez a citromlét a tojással és a tojások sárgájával elkeverjük, majd beletesszük a cukrot is. Kis lángon melegítjük, majd pár másodperc forralás után levesszük és langyosra hűtjük. Apránként hozzáadjuk a vajat és a hűtőbe tesszük.
A habcsókhoz a cukrot 0,5 dl vízzel egy lábasba felhevítjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a felhevített cukrot állandó kevergetés mellett hozzáöntjük a fehérjéhez, és a habot további 5 percig verjük.
A kihűlt tésztára rásimítjuk a krémet , majd rákanalazzuk a habot is. Grill fokozaton tovább sütjük, amíg aranybarna nem lesz. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése